Wednesday, November 7, 2018

cuti deepavali

assalamualikum..


hari ni rabu..ank2 masih dihari cuti deepavali..tp ptg nnt ank bujang nk kene hantar blk asrama..
ank dara masih cuti sampai ahad..lps tu ahad pagi nk kene hantar blk U dah.. ok la dpt gak berkumpul sekejap..x de cuti2 malaysia lg skrg ni..disebabkan kekangan masa laa apa lagi..

dikg adik beradik berkumpul..msg2 balik..aku pun x sabar nk joint ngan dorang sama, lg2 adk kat kuantan pun ada sekali..memandangkan ank bujang nk blk asrama ptg ni..kene la aku masak terlebih dahulu ..nk sgt makan ikan masak lemak cili api katanya..hokeyy!!

citer semalam..
disebabkan seben pun cuti sempena deepavali, dpt la dia bwk kami jenjalan amik angin luar..klu x mmg mereput maunya duk kat umah ni😅

sebelum g jenjalan sempat lg..


kite tepek seketul disini gambar ngan seben

puteri bongsu yg kuat merajuk

                                                        puteri sulung




                                                     kengkonon laa..

ank tgh aka ank bujang sorang yg annoying


                                                         heeheee..


                                                 
                                               bonding time


ank bujang n ayah


terjumpa plk ngan dua pupu belah ayah





                                                      balik jenjalan lps solat sempat singgah umah kwn
                                                       beraya jap..


selesai sudah cerita semalam dgn beberapa gambar sebagai kenangan aku tepek di ruangan ini..

daaaaa..sampai ketemu lg😍😍😍

Kan raya..

Lps solat sunat raya, bekpes terus blk kg..
Sampai kg ipar duai n siblings dah menunggu😜dua adk lg raya diperantauan😀compared ngan raya puasa tu ari sume blk kg belah mentua.. ni kira dpt berkumpul jg lah..


Talam jagung.. air tgn adk bongsu lelaki n wife




Daging dendeng



By sil






Cempedak grg








Cempedak grg















Bdk encem haiqal






Antara menu pg raya n pic2 kenangan yg sempat disnap

Tuesday, August 21, 2018

Sunday blues

Ahad.. 
mcm biasa ada yg nk blk asrama ada yg nk blk u..tp hari ni terbalik cikit ank sulung nk blk u ank bjg plk ptg nnt nk blk umah bwk kwn skli.. esok nak gerak ke uniten ada tournament.. msg2 punya schedule..

Citer smlm.. 
Aku g menghadiri taklimat umrah kat bangi..
Berita sedih jgk visa aku x lps wp krg sbln je lg umo ku ckp syarat nk g tanpa mahram😢mmg dah agak n ragu2 wp dorang kata akan cuba sbb sblm ni ada yg terlepas.. tp undang2 arab saudi skrg mmg ketat.. nk g umrah & hj pun 3 thn skli je .. klu nk g jgk mmg dikenekan dende rm2k ..
Apa pun aku redha .. sume dah settle termasuk amik vaksin.. postpone bln march ni aku pegi.. in shaa Allah.. semoga dipermudahkan .. 
buat along aku n family adk aku tg akan berangkat awal dec ni semoga dipermudahkan dan dpt membuat ibadah umrah dgn baik .. selamat pegi n slamat blk..

Semoga ada hikmah disebaliknya..sesungguhnya kita hanya merancang , Allah jua yg menentukan.. aku pasrah.. wl nnt aku pergi SENSORANG.. semoga aku akan mendapat teman sebilik yg serasi..

Sampai sini dulu .. 

  • 11dec2018😍

eid adha 2018

Mlm raya terasa syahdu sgt dgr takbir hari raya😥suppose blk kg mlm ni tp terpaksa tunda esok lps solat sunat raya..
Yeayy yeayy esok hari raya😄mcm bebudak je.. feeling happy tu lain mcm 

Utk kesekian kalinya.. aku ble bkk blk blog ni.. x kisah la..aku mls nk buat yg baru.. nk deco blk 😉gn je yg lama ni.. lg pun syg n rindu plk kat entry2 lama tu.. 

Aku cuma nk abadikan je coretan kehidupan ank2 membesar sekrg.. byk dah terlepas ☹️

Utk tatapan ank2 dan aku jg nnt nya😍
Btw aku berhenti disini dulu .. 
assalam..

Monday, November 2, 2015

Setelah hampir 2thn stgh....

assalamualaikumwarahmatullah..

Salam isnin yang penuh ceria..

Setelah hampir 2thn stgh menyepi diri, aku cuba mengintai kembali blog sepi tanpa penghuni ini..
Sekadar melihat sesawang yg bermaharajalela.. Memerlukan masa nk membersihkannya:((
Aku x expect apapun sekadar melihat rakan2 mayaku suatu ketika dulu masih aktif berbloging,
X kering bahan utk dikongsikan,  masih segar dgn kuntum2 idea yg mekar..
Apapun sekian lama apakhabar agaknya shbt2 mayaku ini.. masih ingatkah pada diri ini yg suatu ketika dulu pernah menjadi teman maya mu

sekadar ingin berkongsi rasa rindu yg menghuni hati, banyak perkara sedih dan gembira yang telah berlaku dlm kehidupan seharian..

apapun sekian dulu ..
ada masa nk cat baru rumah yang usang ni..
kalian tetap dihati


sekian ..wassalam

Tuesday, July 23, 2013

selamat berpuasa ^-^

assalamualaikum n salam satu malaysia ..
lamanya aku x jenguk blog..x jenguk kengkawan..sory sesangat ye..
n3 mmg la ada..tp klu x dpt nak jenguk blk kengkawan rasa x sedap jgk kan..
dikesempatan ini w/p dah jauh terlambat, aku tetap nak amik kesepatan mengucapkan selamat berpuasa
pada semua blogger  yg aku kenali..korang ttp dihati..maaf x berkesempatan nak ucapkan awal2..

dua  minggu plk dah nak raya..tentu bahang raya dah mula terasa..tentu jg ramai yg dah start buat kue raya..
lbh2 lg yg nak buat bisnes kue raya..gud luck la ye..semoga yg berbisnes tu terus masyuukk..dlm kesibukan
mencari duit lbh jgn lp jg cari pahala lbh dlm bln mubarak ni..sesama lah kita berdoa semoga amalan kita lbh diberkati dan diterima olehNya..in sha Allah..

takut x berkesempatan nak jenguk blog nnt, aku mengambil kesempatan utk memohon maaf andai ada terkasar bahasa,terlebih budi bicara dan menyinggung perasaan kengkawan semua..
sesungguhnya yg baik itu semua dtg dariNya  dan yg buruk itu dtg dr diri kita sndiri..

Alhamdulillah mata pakcik ku dah boleh nmpk sebelah ..bln dpn nk buat plk mata sebelah kiri,,semoga kali ni jg berjaya..doakan yer kengkawan..

akhir kata selamat beriftar petang nnt dan selamat hari raya buat semua...muahhh :DD

Tuesday, July 2, 2013

pakcikku yg 'oku'

asalamualaikum , salam sejahtera n salam 1 malaysia..
indah sungguh terbit matahari di pagi selasa ini..tp x seindah hatiku yg sedikit risau dgn keadaan pakcik ku yg
mungkin saat ini dah masuk dewan bedah kot..

seaawal 6.30am td hbby aku menghantar pakcikku yg 'oku' ke hospital nak buat operation mata kanannya yg hmpir buta..mata kirinya mmg dah buta ..menurut jangkaan doctor  mungkin matanya bertahan 3-4 bulan sahaja..selepas buat last check up pd 27.6.13, doktor kata x blh tunggu lg maka pada hari selasa ini 2.7.13 mata pakcik ku terpaksa dioperate dan dimasukkan dgn kanta kekal kedlm mata dia..semoga dipermudahkan segala urusan pagi ni..along terpaksa menunggu sementara dan menguruskan segala yg berkaitan..

t,kasih yg amat pada dr sudha yg sangat2 membantu dan comited utk menolong dan menguruskan segala
pengurusan dari GH PD ke GH SEREMBAN..dia jg lah yg bertungkus lumus menolong menguruskan bantuan kebajikan hospital yg ada utk pakcikku yg 'oku' n yatim piatu..nak harap doktor lain mahu  pun staf nurse yg ada  mmg sambil lewa dan dah byk kali along aku turun naik hospital wat check up n.. nak minta bantuan yg patut utk pakcikku..sesetengah penjawat awam mmg begitu lah kekwatnya..maaf ye tp x semua penjawat awam begitu..x kisah lah berpangkat tinggi atau tidak..klu kena yg comited mmg syukurlah..kena gaya je lbh mmg kita yg mkn  hati..

w/p kos sepatutnya almost rm 500 dan kami mampu bayar tp alongku mmg berkeras nak gunakan kebajikan yg ada..mg patut pun org spt pakcikku  menerima bantuan tersebut..pakkcik sebelah emak ini dah x de adik beradik yg lain ..sejak arwah atuk n nenek menninggal mmg dia duk dgn family aku sehinggalah arwah mak n ayah x de..dia mmg x nak duk dgn sepupu sepapat yg lain..lagipun selama ni  'kebanyakan ' sepupu aku x mesra alam dgn pakcik ku yg sorang ini..so sehingga sekarang dia duk kat umah pusaka dgn adkku yg bongsu..sejak kesihatannya  x bagus aku amik dia duk ngan aku seminggu dua n bergilir dgn adk yg sorang lagi memandangkan hanya kami berdua yg x bekerja..hujung minggu duk kg blk memandangkan alg balik ke umah..

doktor kata klu sume berjalan lancar doktor nak peksa lak mata kirinya kemudian nnt..syukur sgt2 padaMU ya Allah ada yg masih sudi hulur bantuan pd pakcikku ini..buat sementara waktu blk dr hospital nnt dia akan duk ngan aku..aku berharap sgt agar adik beradik sebelah hbby aku memahami situasi ini. dan.aku x nak ada yg mengata kat belakang pula hbby aku terpaksa menanggung dia sedangkan MIL aku pun duk ngan SIL aku yg bongsu..

ini lah pakcik ku yg suka sgt melayan bdk2 n ank buahnya
terlalu byk jasanya menolong emak aku menjaga ank2ku ketika kecil

ada masa nnt aku jengah ye ,,tenet kat umah ni semakin tenat sengalnya..w/p dah complain kat TM ,sekejap je ok..pas tu sengal blk..ada masa jumpa lg..daa wassalam..