Tuesday, January 1, 2019

thn baru

Hari ini.. 1.1.2019.. 
19 thn telh berlalu..kembali mengimbau kenangan zaman banker dulu.. 31.1.1999.. 
kelam kabut semua, takut sistem komputer x dpt lps lompat ke thn 2k.. msg2 imagine klu sistem komputer down n dunia jd huru hara.. 😱.. mmg x dpt nk bayangkan..kapal laut, kpl terbang, traffic light, keretapi n semua la ..
Terpaksa stay back utk pantau sistem komputer.. buat back up sistem standby klu sistem break down.. berjuta2 akaun terpaksa diselamatkan n dilindungi.. berbilion duit customers jg  incase anything happened..
Tu hanya sedikit dr masalah yg ada.. semua sektor punya bahagian bidang msg2 menghadapi problem yg sama..sistem komputer!!

Almaklum la yg mencipta sistem komputer masa tu x terpikir lompat dr thn 1900 ke 2k.. alhamdulillah.. finally sistem operasi mcm biasa😍

Kini sistem komputer dah bertambah canggih..yg celik IT mmg ok tp yg buta IT mmg akan terus ketinggalan ketapi la jwbnya..
Zaman  berubah.. seiring dgn waktu..

Hurmm .. sekadar terkenang suatu waktu😊
Daa.. wassalam.. 

Monday, December 17, 2018

umrah lia n alg

Alhamdulillah.. ari ni kul 1145am family adk n alg selamat sampai dr menunaikan umrah..
Syukur sgt segala nya dipermudahkan buat mereka sepanjang menunaikan ibadah disana
Ada jgk buah tgn dr mereka.. semoga dilimpahi rezki yg luas buat mereka..

Aku hanya mampu berdoa semoga aku dpt ke bumi ambiya jg nnt dgn izinNya..semoga Allah kurniakan aku rezki kesihatan baik yg berpanjangan, kelapangan dada siap fizikal dan mental.. 

Aku rindu ya Allah.. berikan aku kesempatan itu, buat masa ini hanya gambar dan pemergian org lain menjadi pembakar semangat dan dorongan utk aku kesana..

Aku yakin atas setiap perancanganMu Ya Allah..ada hikmah yg tersirat dan hanya Engkau yg mengetahui.. sesungguhnya aku tetap menunggu saat itu.. amiin y robb

Friday, November 30, 2018

result ank

#tb smlm hampir kul 12 br nk g sklh amik result upsr si bongsu..org lain semua dah g sekolah n teruja kot nk tau result memasing..sampai sklh mmg lengang la.. terserempak dgn beberapa org parents yg br nk blk.. tahniah! ye buat ank2 kalian semua..msk terus jumpa Gb yg mmg setia menunggu.. santai je dok dibangku taman bersebelahan dewan..ditemani sorang lg guru.. setelah bersalaman result pun diberi.. alhamdulillah.. sedang2 je..lulus semua subject yg penting😍.. kami beredar setelah bersalaman dgn cikgu n Gb puan Sabidah.. ingin saya mengambil kesempatan disini utk mengucapkan jutaan t.ksih kpd warga pendidik SKL yg telah mengajar ketiga2 ank ku sehingga berjaya ke tahap ini.. 

memandangkan ank ku yg sorang ini sejenis yg x berapa kisah samada exam ke x exam pd dia sama aje.. sepanjang hari exam mmg dia rehat sepenuhnya x pegang buku pun.. dlm bilik dgn hp dia.. sblm n selepas hari exam pun sama je peel dia.. tp aku mmg dah warning, result teruk mmg kene msk asrama ..
Biar dia tau hidup tanpa hp .. abg n kakak dulu pun x merasa pegang hp snd zaman sklh rendah..( salah send sapa suh bg dia hp😛😇) tp alhamdulillah keje sklh dia mmg dia x pernah abaikan .. kdg teman dia buat hw sampai kul 1am.. dah slalu sgt la hw mmg byk .. dgn kelas tambahan lg.. dia sorang je yg aku x byk belikan buku latihan luar memandangkan hw pun x terkejar nk buat.. 
apa pun syukur alhamdulillah.. lulus kira cemerlang pada mata aku.. peningkatan demi peningkatan dia capai dr awal thn hingga akhir..malah result sebenar pun lbh cantik dr trial dia sblm ni..
Masih jauh lg perjalanan ..pt3 dan spm sbg batu loncatan utk ke menara gading.. harapan ku klu x berjaya jg dlm aspek pendidikan.. masih luas lg rezki dan ilmu Allah yg bole digali


#syukurslalu
#resultank
#upsr2018
#banggadgnusahaan2
#tqsudibacapnjg2😅

Saturday, November 17, 2018

hari anugerah cemerlang upkk

Alhamdulillah .. masih diberi nikmat Allah ..
Hari ini meraikan majlis anugerah pelajar cemerlang ank2 upkk thn lps merangkap majlis penyampaian hadiah akhir thn kelas ptg..

Arina berjaya mendapat result cemerlang upkk utk 8subjek thn lps.. sama ngan abg n kakak.. Alhamdulillah rezki ank2..ingat lg dia muntah2 n demam.. kebetulan subjek bahasa arab hari tu.. dia gagahkan jgk pegi x nk ketinggalan.. lemah n pening.. x larat duduk lama blk dia ngadu lps peksa abis ptg.. berbaloi dia amik peksa b.arab tu.. A dlm genggaman😍

Berdebar menunggu result upsr plk minggu dpn.. apa pun result dia mama terima dgn hati terbuka.. 

Hari graduasi thn 6 berlangsung rabu lps.. mama n ayah x pegi.. harap ihsan gambo dr cikgu2 dia je.. masa abg n kakak buat sebelah mlm n kat sklh je.. thn ni buat kat hotel tp sebelah ptg..mama ngasuh, ayah kekangan keje😥.. sbb tu x dpt joint..

Thn dpn melangkah setapak lg .. ke alam sklh menengah plk.. semoga dipermudahkan segala urusan.. kebetulan arina mmg x nk apply asrama.. ble lg duk teman mama kat umah.. sampai masa nnt tetap jua akan meninggalkan mama demi masa depan..

Sampai sini dulu.. penat dah ☺️
Ptg nnt kakak plk blk .. bwk kwn2 plk tu😀
Nk rest dulu..
Daaa.. wassalam

Wednesday, November 7, 2018

cuti deepavali

assalamualikum..


hari ni rabu..ank2 masih dihari cuti deepavali..tp ptg nnt ank bujang nk kene hantar blk asrama..
ank dara masih cuti sampai ahad..lps tu ahad pagi nk kene hantar blk U dah.. ok la dpt gak berkumpul sekejap..x de cuti2 malaysia lg skrg ni..disebabkan kekangan masa laa apa lagi..

dikg adik beradik berkumpul..msg2 balik..aku pun x sabar nk joint ngan dorang sama, lg2 adk kat kuantan pun ada sekali..memandangkan ank bujang nk blk asrama ptg ni..kene la aku masak terlebih dahulu ..nk sgt makan ikan masak lemak cili api katanya..hokeyy!!

citer semalam..
disebabkan seben pun cuti sempena deepavali, dpt la dia bwk kami jenjalan amik angin luar..klu x mmg mereput maunya duk kat umah ni😅

sebelum g jenjalan sempat lg..


kite tepek seketul disini gambar ngan seben

puteri bongsu yg kuat merajuk

                                                        puteri sulung




                                                     kengkonon laa..

ank tgh aka ank bujang sorang yg annoying


                                                         heeheee..


                                                 
                                               bonding time


ank bujang n ayah


terjumpa plk ngan dua pupu belah ayah





                                                      balik jenjalan lps solat sempat singgah umah kwn
                                                       beraya jap..


selesai sudah cerita semalam dgn beberapa gambar sebagai kenangan aku tepek di ruangan ini..

daaaaa..sampai ketemu lg😍😍😍

Kan raya..

Lps solat sunat raya, bekpes terus blk kg..
Sampai kg ipar duai n siblings dah menunggu😜dua adk lg raya diperantauan😀compared ngan raya puasa tu ari sume blk kg belah mentua.. ni kira dpt berkumpul jg lah..


Talam jagung.. air tgn adk bongsu lelaki n wife




Daging dendeng



By sil






Cempedak grg








Cempedak grg















Bdk encem haiqal






Antara menu pg raya n pic2 kenangan yg sempat disnap

Tuesday, August 21, 2018

Sunday blues

Ahad.. 
mcm biasa ada yg nk blk asrama ada yg nk blk u..tp hari ni terbalik cikit ank sulung nk blk u ank bjg plk ptg nnt nk blk umah bwk kwn skli.. esok nak gerak ke uniten ada tournament.. msg2 punya schedule..

Citer smlm.. 
Aku g menghadiri taklimat umrah kat bangi..
Berita sedih jgk visa aku x lps wp krg sbln je lg umo ku ckp syarat nk g tanpa mahram😢mmg dah agak n ragu2 wp dorang kata akan cuba sbb sblm ni ada yg terlepas.. tp undang2 arab saudi skrg mmg ketat.. nk g umrah & hj pun 3 thn skli je .. klu nk g jgk mmg dikenekan dende rm2k ..
Apa pun aku redha .. sume dah settle termasuk amik vaksin.. postpone bln march ni aku pegi.. in shaa Allah.. semoga dipermudahkan .. 
buat along aku n family adk aku tg akan berangkat awal dec ni semoga dipermudahkan dan dpt membuat ibadah umrah dgn baik .. selamat pegi n slamat blk..

Semoga ada hikmah disebaliknya..sesungguhnya kita hanya merancang , Allah jua yg menentukan.. aku pasrah.. wl nnt aku pergi SENSORANG.. semoga aku akan mendapat teman sebilik yg serasi..

Sampai sini dulu .. 

  • 11dec2018😍