Tuesday, July 23, 2013

selamat berpuasa ^-^

assalamualaikum n salam satu malaysia ..
lamanya aku x jenguk blog..x jenguk kengkawan..sory sesangat ye..
n3 mmg la ada..tp klu x dpt nak jenguk blk kengkawan rasa x sedap jgk kan..
dikesempatan ini w/p dah jauh terlambat, aku tetap nak amik kesepatan mengucapkan selamat berpuasa
pada semua blogger  yg aku kenali..korang ttp dihati..maaf x berkesempatan nak ucapkan awal2..

dua  minggu plk dah nak raya..tentu bahang raya dah mula terasa..tentu jg ramai yg dah start buat kue raya..
lbh2 lg yg nak buat bisnes kue raya..gud luck la ye..semoga yg berbisnes tu terus masyuukk..dlm kesibukan
mencari duit lbh jgn lp jg cari pahala lbh dlm bln mubarak ni..sesama lah kita berdoa semoga amalan kita lbh diberkati dan diterima olehNya..in sha Allah..

takut x berkesempatan nak jenguk blog nnt, aku mengambil kesempatan utk memohon maaf andai ada terkasar bahasa,terlebih budi bicara dan menyinggung perasaan kengkawan semua..
sesungguhnya yg baik itu semua dtg dariNya  dan yg buruk itu dtg dr diri kita sndiri..

Alhamdulillah mata pakcik ku dah boleh nmpk sebelah ..bln dpn nk buat plk mata sebelah kiri,,semoga kali ni jg berjaya..doakan yer kengkawan..

akhir kata selamat beriftar petang nnt dan selamat hari raya buat semua...muahhh :DD

Tuesday, July 2, 2013

pakcikku yg 'oku'

asalamualaikum , salam sejahtera n salam 1 malaysia..
indah sungguh terbit matahari di pagi selasa ini..tp x seindah hatiku yg sedikit risau dgn keadaan pakcik ku yg
mungkin saat ini dah masuk dewan bedah kot..

seaawal 6.30am td hbby aku menghantar pakcikku yg 'oku' ke hospital nak buat operation mata kanannya yg hmpir buta..mata kirinya mmg dah buta ..menurut jangkaan doctor  mungkin matanya bertahan 3-4 bulan sahaja..selepas buat last check up pd 27.6.13, doktor kata x blh tunggu lg maka pada hari selasa ini 2.7.13 mata pakcik ku terpaksa dioperate dan dimasukkan dgn kanta kekal kedlm mata dia..semoga dipermudahkan segala urusan pagi ni..along terpaksa menunggu sementara dan menguruskan segala yg berkaitan..

t,kasih yg amat pada dr sudha yg sangat2 membantu dan comited utk menolong dan menguruskan segala
pengurusan dari GH PD ke GH SEREMBAN..dia jg lah yg bertungkus lumus menolong menguruskan bantuan kebajikan hospital yg ada utk pakcikku yg 'oku' n yatim piatu..nak harap doktor lain mahu  pun staf nurse yg ada  mmg sambil lewa dan dah byk kali along aku turun naik hospital wat check up n.. nak minta bantuan yg patut utk pakcikku..sesetengah penjawat awam mmg begitu lah kekwatnya..maaf ye tp x semua penjawat awam begitu..x kisah lah berpangkat tinggi atau tidak..klu kena yg comited mmg syukurlah..kena gaya je lbh mmg kita yg mkn  hati..

w/p kos sepatutnya almost rm 500 dan kami mampu bayar tp alongku mmg berkeras nak gunakan kebajikan yg ada..mg patut pun org spt pakcikku  menerima bantuan tersebut..pakkcik sebelah emak ini dah x de adik beradik yg lain ..sejak arwah atuk n nenek menninggal mmg dia duk dgn family aku sehinggalah arwah mak n ayah x de..dia mmg x nak duk dgn sepupu sepapat yg lain..lagipun selama ni  'kebanyakan ' sepupu aku x mesra alam dgn pakcik ku yg sorang ini..so sehingga sekarang dia duk kat umah pusaka dgn adkku yg bongsu..sejak kesihatannya  x bagus aku amik dia duk ngan aku seminggu dua n bergilir dgn adk yg sorang lagi memandangkan hanya kami berdua yg x bekerja..hujung minggu duk kg blk memandangkan alg balik ke umah..

doktor kata klu sume berjalan lancar doktor nak peksa lak mata kirinya kemudian nnt..syukur sgt2 padaMU ya Allah ada yg masih sudi hulur bantuan pd pakcikku ini..buat sementara waktu blk dr hospital nnt dia akan duk ngan aku..aku berharap sgt agar adik beradik sebelah hbby aku memahami situasi ini. dan.aku x nak ada yg mengata kat belakang pula hbby aku terpaksa menanggung dia sedangkan MIL aku pun duk ngan SIL aku yg bongsu..

ini lah pakcik ku yg suka sgt melayan bdk2 n ank buahnya
terlalu byk jasanya menolong emak aku menjaga ank2ku ketika kecil

ada masa nnt aku jengah ye ,,tenet kat umah ni semakin tenat sengalnya..w/p dah complain kat TM ,sekejap je ok..pas tu sengal blk..ada masa jumpa lg..daa wassalam..



Wednesday, June 26, 2013

salam rabu..

assalam n salam 1 malaysia :D
buah2 an
baik utk kesihatan

tomel 
binatang kesayanag nabi


hargai lah smentara mereka masih ada..

daa ..wassalam ^-^

Monday, June 24, 2013

bwk ank jenjalan g zoo negara je..

assalamualaikum n salam satu malaysia..

cite dah basi tapi nak share la jgk..sebelum tu ari ni n9 jg skull ditutup utk satu ari..depend indeks (IPU) klu bertambah teruk mungkin sok cuti lagi kot..lagi pun jerebu mmg teruk..sian bg budak ni .iman pun dah sakit tekak..takut melarat batuk n demam je, klu dlm umah pun dah mcm bau asap mana lah nak selesa kan..

sebelum ni aku dah mentioned nak bwk ank2 bercuti..x berkesempatan dgn kenduri kawen sana sini..
akhirnya pada cuti agong yg lps aku dpt jgk meloloskan diri bwk ank cuci mata g zoo negara..percaya @ tidak, aku sndiri x pernah jejak..hehe..zoo melaka dah 6-7 kali..safari dia pun dah 2-3 kali bwk ank2..
selain tu pernah sekali konvoi g zoo taiping..nak compared mmg best lg zoo melaka n zoo taiping..rasanya byk lg kekurangan dekat zoo negara ni dr segi binatangnya n jg dr satu ke satu lokasi mcm x teratur..tp boleh la nak melepaskan boring ..

layan je gambo yg ada ye..










perkongsian ari ni..


sehari sebelum tu ada kenduri kawen umah maksu..
ank sulungnya kawen..

aku n hubby

daa..wassalam..

Friday, June 21, 2013

salam jumaat..

assalamualaikum ..semoga uolls sentiasa chat dan ceria ari ni..
dgn cuaca jerebu sana sini tentu ramai jg yg x chat disebabkan cuaca yg x menentu ni..
maaf x dpt bw umah uolls semua..tenet kat umah ni dah selalu sgt sengal..time ok dpt lah menjengah korang,
tu pun x ramai yg dpt di jengah..ada lak blog kengkawan yg aku x leh msk..x tau lah kenapa malas aku nak pikir..

ari ni jumaat penghulu segala hari..moga kaum adam x lupa menunaikan t/jwb msg2..kebelakangan ni aku mmg bz ckit..semalam ada appointment gigi kat klinik..ptg nnt nak g wat pap smear yg dah tertangguh..uolls dah wat lum..esok lak nak wat kenduri smbut puasa kat kg..msk sendiri je..mungkin wat lepas asar kot,,time dah dekat2 ni mmg ramai sgt yg buat sekali gus..pesan arwah mak dulu , klu nak wat tahlil biarlah kat umah jgn kat surau..x tau kenapa tp sebab pesanannya tu lah kami gagahkan jg buat kat umah mak..wat ns ayam je kot ngan pencuci mulut..ringkas kan..

waktu pagi mcm ni aku mmg ada masa ckit nak bern3 @ BWsekejap..sat lagi nak msk..pas tu uruskan ank2 asuh(makan ,mandi t.ari)..pastu jd supir ank2 anto kelas agama..rehat kejap sambil lipat kain..petang uruskan ank2 asuh lg sebelum jd supir ank2 lg..so jgn terasa ye uolls yg aku x dpt jenguk..

satu perkara lagi ramai plk list blogger yg hilang dr  blog list aku..x tau knp dan aku x sempat nak menangani benda..later kot..

ok ..semoga ceria ari ni..daa..

perkongsian ari ni :D

Monday, June 17, 2013

isnin yg sunyi...

assalam n salam satu malaysia..
ari ni isnin memang lah sunyi kan..semua ank2 dah g skull pagi lagi..tinggal lah aku dgn rutin harian yg x pernah nya habis..

selalunya nya aku ada ank2 asuh yg menemani aku so x lah sunyi @ boring..tp ari ni kebetulan dua2 ank asuh aku cuti la plk..so aku sorang lah kat umah..lepas wat kerja bagai dah mcm org mamai..nak tgk tv pun boring., nak msk awal sgt kot..nak tunggu lori sayur dulu pun ye jg..


ni la peneman diriku setiap aku..ari ni dua2 cuti serentak la plk..
saja nk suh mama dia wat n3 n bw la tuu

hari sabtu lepas hhby g skull menghadiri perjumpaan ibu bapa yg jg disebut SARANA ibu bapa.
lepas majlis ibu bapa dikendaki berjumpa guru kelas ank2 masing2 utk mengambil report card pertghan thn..
alhamdulillah arina yg x prepare apapun dpt no 3 dlm kelas dgn %an 96%..dah nama duk dlm kelas pertama dah semestinya sume cerdik2 belaka..pada aku result yg sgt memberangsangkan..berbeza dgn iman n lisa
bila waktu nk peksa latihan bagai aku suh dorang buat..bila tiba masa arina mulut je lbh suh dia baca buku lah, itulah..arina lak mmg mengada aka manja lbh..penatlah, malas lah..tp syukurlah dia dpt menguasai sume subjek setakat ni..
dlm kelas agama petang arina dpt no 4 sama ngan abgnya dgn peratusan 86%..ada 2b..tp oklah B dia hampir ke A..pun aku x de paksa sgt baca buku bagai..baru drjh 1 pun..relaxs dulukan..

berbanding dgn abg iman skull pagi dpt no 4..tu no yg sinonim sgt dgn dia klu x no 2, 3,x pun selalu 4..pemahaman nya menurun dapat B sedangkan penulisan nya selalu dpt A..skull petang pun dpt no 4 jgk
dgn result keseluruhan dpt 7a1b..mcm biasa bhs arab lah dpt b..seb baik b dia pun ok..
risau jgk memandangkan thn ni dia nak amik UPKK kan..harap2 biarlah dia dpt straight 8A mcm lisa dulu..
itulah harapan aku..lagi pun dia ank lelaki sorang..klu berjaya aku nak hantar dia asrama skull agama nnt..


result iman- lp nk rotate la plk
teleng kepala nengoknya

result arina

ni la ank dara bongsu masa ada persembahan kat sekolah 
sempat lg posing ayah dia snap pic dia


perkongsian bersama..

daa..wassalam


Friday, June 14, 2013

melayan keranah besday boy..

assalam n salam jumaat..

2 ari lps ari jadi ank bujang aku..iman..diam x diam dah 11 thn umur dia..kejapnya masa berlalu..
permintaannya kek black n russian jg butter cake orange..x sempat snap pic ...sebelah mlmnya ayah dia dah berjanji nak ajak makan kat luar...

layan gambo kami sume makan je la ye..


kat cni hbby bwk g makan2..OLD TOWN
tp dah jd OLD TO sbb hrf WN x menyala..
kebetulan snap pic dr bhgn tepi bukan dr belah depan..huhu

iman tgh membelek menu


buku menu

antara bread selections

antara menu yg ada

choices minuman





pilihan ku mee kari kaw..

arina memilih mee hun sup

pilihan selera lisa


iman-chicken rice wif chicken chop


hubby memilih n.lemak rendang

licin pinggan lisa




yg kelakarnya aku x perasan kuar kete dgn selipar sebelah lain2..
x tau ler klu ada yg perasan ke tak..hehe..apa aku peduli..fesyen apa..kikiki
kasut n selipar mmg berlambak kat kawah seat kete tuh..
tu sampai tersalah sarung pun x pasan..


fikir2 kan lah

lepas berkemas terasa penat
kaum adam ari ni jgn lp sembahyang jumaat :D
daa..wassalam..