Friday, September 14, 2012

timing x kena..

assalamualaikum..semoga kengkawan sihat & ceria selalu..
ari ni aku nak kongsi lak citer masalah air berbau diseluruh PD dan kawasan2 yg sewaktu dgn nya...
petang hari bantai aku sampai dah kat kg..kebetulan belum solat asar..aku pun terus ke bilik air amik wuduk..biasa je..sebelum tu adk aku duk di kg sebelah dah kecoh kata air berbau ..x lalu nak mandi apatah lg nak wat air minum even guna filter sekalipun..

lepas berbuka tu sekali lagi aku amik wuduk nak solat maghrib..tiba2 aku terhidu bau bangkai..puas aku toleh kanan kiri sebab bau tu kuat sangat..x de pape la plk..aku teruskan amik wuduk..masa tu la aku tercium bau tu kat tangan ..mmg nak muntah masa tu dgn bau yg amat..yg hairannya petang td x de la plk..air plk tiba2 bertukar warna..sudahh!!

mula2 kami ingatkan masalah ni berpunca dari paip yg pecah ..kebetulan masa kami otw blk tu mmg ada kerja2 membaiki paip pecah berdekatan situ..bayangkan masalah ni berlarutan dari malam raya hingga lah raya ketiga aku dikg..pg raya mmg kecoh nak mandi pun satu masalah jg..air minum kami terpaksa beli RO water dikedai..kain baju plk berlambak2 tak bolah nak basuh memandangkan air yg bukan saja berbau malah kotor sgt.. nak dijadikan citer kami beraya memana pun asyik la minum air gas (berkarbonat) je..

pada hari raya ketiga malam aku bertolak blk ke springhill..rasa lega sgt2 sbb dapat mandi sepuas2nya dan mendobi bertrip2 kain baju..malangnya 2-3 ari kemudian masalah yg sama melanda kat tmpt aku la plk..org pun dah kecoh pasal air berbau bangkai dan lumpur..

teringat aku suatu masa dulu pun ada masalah mcm ni jg..rupa2nya ada mayat india bunuh diri dlm tangki kat taman berdekatan..tiba2 rasa geli lak nak guna air..air minum boleh la lg beli air mineral tu..nak mandi terpaksa jg kami sume guna air tu memandangkan air bersih cuma berbau je..adakalanya bau tu kuat sgt sampaikan nak gosok gigi pun terpaksa guna air mineral..huhu..nasib badan

satu hari jiran belakang gtau ada mayat reput(bangla)dlm kolam loji linggi..masyaallah..tiba2 rasa loya la plk..siap masuk paper lg..aku je yg x sempat nak baca..terjawab sudah teka teki selama ni..
tapi bila dipikir2 balik ada effect ke satu mayat yg reput dlm kolam loji yg besar tuh..klu ada pun tentu ckit je..betul x??lepas seminggu baru lah diketahui punca sebenarnya selain kecoh pasal  mayat reput tu, ada pekerja kat loji tu salah bukak saluran paip..air yg belum siap dirawat dan sepatutnya disalur ke tempat lain dah di salur terus ke pengguna ..khabarnya pekerja tu org baru..x masuk dek akal jg la kan..meski pun org baru x kan lah x de yg guide dia masa wat keje2 tu..dah berminggu2 masalah ni berlarutan barulah dpt solved problem  ni..tu pun khabarnya pakar dari luar yg buat sport checked..

syukurlah sejak ahad lepas ni air dah back to normal..ank2ku pun x de asyik merungut pasal air lagi..
mmg tension betul..timing x kena bila problem ni kena waktu raya cenggini kan..x dpt dibayangkan bila terpaksa mandi menggunakan air yg belum sepenuhnya dirawat tuh..patut lah berbau lumpur..nak wat cam mana kan ..lps ni leh la mandi puas2, sabun dan beremdam lama2 dlm buih sabun ke..hehe

mlm ni ada open house lg..sok ada 2 ahad jg ada 2 lg op..makannn

11 comments:

  1. Betullah kalau setakat satu mayat tak mungkin baunya melanda seluruh kawasan. Kalau salah saluran yg belum rawat tu logik lah. Tapi itulah kecuaian satu org yg menanggung ribuan penduduk.

    ReplyDelete
  2. aikk..baru semalam canang kat tv org n9 kata air bersihhh...terima kasih kerajaan kat tv3.. kehkehkeh..

    ReplyDelete
  3. Mintak dijauhkan masalah air...letrik takdak ok lagi..

    ReplyDelete
  4. alahai x leh bayangkan kak.. klu sy pun kena amcam tuh sure x leh sabar jugak.. tp nk wat camnerkan.. benda dh jadi.. arap2 lepas nih x jadik lagi masalah camni kan kak..

    ReplyDelete
  5. ala yer ker...sampai berbau bangkai. mmglah tak lalu nak mandi dgn minum. Hari raya pulak tuh..sib baik tak lama..kalau tak haru-haru..baik lg tak der letrik drp tak ada air..

    ReplyDelete
  6. susahkn nk buat kerja kalau x ada air..

    ReplyDelete
  7. letrik x de xpe lagi..air tak der, aduss nak membuang pun susah...

    ReplyDelete
  8. setakat 20tahun hidup ni,, alhamdulillah L xpenah hadapi lagi masalah air..

    ReplyDelete
  9. huhu..seriua lak kalo mandi air mayat kan.. aritu pernah berlaku kat paip kt rumah..bebrapa hari gak bau busuk sgt2..smpaikan nk muntah.. xtau apa puncanya... bila baca entri ni naik seriau.. ntah2 ada bangkai ke... ?

    ReplyDelete