Tuesday, July 2, 2013

pakcikku yg 'oku'

asalamualaikum , salam sejahtera n salam 1 malaysia..
indah sungguh terbit matahari di pagi selasa ini..tp x seindah hatiku yg sedikit risau dgn keadaan pakcik ku yg
mungkin saat ini dah masuk dewan bedah kot..

seaawal 6.30am td hbby aku menghantar pakcikku yg 'oku' ke hospital nak buat operation mata kanannya yg hmpir buta..mata kirinya mmg dah buta ..menurut jangkaan doctor  mungkin matanya bertahan 3-4 bulan sahaja..selepas buat last check up pd 27.6.13, doktor kata x blh tunggu lg maka pada hari selasa ini 2.7.13 mata pakcik ku terpaksa dioperate dan dimasukkan dgn kanta kekal kedlm mata dia..semoga dipermudahkan segala urusan pagi ni..along terpaksa menunggu sementara dan menguruskan segala yg berkaitan..

t,kasih yg amat pada dr sudha yg sangat2 membantu dan comited utk menolong dan menguruskan segala
pengurusan dari GH PD ke GH SEREMBAN..dia jg lah yg bertungkus lumus menolong menguruskan bantuan kebajikan hospital yg ada utk pakcikku yg 'oku' n yatim piatu..nak harap doktor lain mahu  pun staf nurse yg ada  mmg sambil lewa dan dah byk kali along aku turun naik hospital wat check up n.. nak minta bantuan yg patut utk pakcikku..sesetengah penjawat awam mmg begitu lah kekwatnya..maaf ye tp x semua penjawat awam begitu..x kisah lah berpangkat tinggi atau tidak..klu kena yg comited mmg syukurlah..kena gaya je lbh mmg kita yg mkn  hati..

w/p kos sepatutnya almost rm 500 dan kami mampu bayar tp alongku mmg berkeras nak gunakan kebajikan yg ada..mg patut pun org spt pakcikku  menerima bantuan tersebut..pakkcik sebelah emak ini dah x de adik beradik yg lain ..sejak arwah atuk n nenek menninggal mmg dia duk dgn family aku sehinggalah arwah mak n ayah x de..dia mmg x nak duk dgn sepupu sepapat yg lain..lagipun selama ni  'kebanyakan ' sepupu aku x mesra alam dgn pakcik ku yg sorang ini..so sehingga sekarang dia duk kat umah pusaka dgn adkku yg bongsu..sejak kesihatannya  x bagus aku amik dia duk ngan aku seminggu dua n bergilir dgn adk yg sorang lagi memandangkan hanya kami berdua yg x bekerja..hujung minggu duk kg blk memandangkan alg balik ke umah..

doktor kata klu sume berjalan lancar doktor nak peksa lak mata kirinya kemudian nnt..syukur sgt2 padaMU ya Allah ada yg masih sudi hulur bantuan pd pakcikku ini..buat sementara waktu blk dr hospital nnt dia akan duk ngan aku..aku berharap sgt agar adik beradik sebelah hbby aku memahami situasi ini. dan.aku x nak ada yg mengata kat belakang pula hbby aku terpaksa menanggung dia sedangkan MIL aku pun duk ngan SIL aku yg bongsu..

ini lah pakcik ku yg suka sgt melayan bdk2 n ank buahnya
terlalu byk jasanya menolong emak aku menjaga ank2ku ketika kecil

ada masa nnt aku jengah ye ,,tenet kat umah ni semakin tenat sengalnya..w/p dah complain kat TM ,sekejap je ok..pas tu sengal blk..ada masa jumpa lg..daa wassalam..



11 comments:

  1. kenapa matanya? kencing manis ke atau penyakit lain?
    semoga pak cik akk cepa sembuh...

    ReplyDelete
  2. Besar pahalnya kak jaga orang tua..
    kat dunia tak nampak, balasannya disana nanti..=)

    ReplyDelete
  3. Kesian plak kt pakcik kakak ni..
    moga sgala urusan dipermudahkan Allah..
    moga cepat sembuh..

    ReplyDelete
  4. semoga pakcik akak segera sembuh.. amin..

    ReplyDelete
  5. sedihnya baca...

    semoga pakcik tabah dan kuat hadapi dugaan hidup ini...dan semoga cepat sembuh hendaknya...

    ReplyDelete
  6. Semoga pakcik ieja cepat sembuh...

    Selamat berpuasa utk ieja dan fmly...

    ReplyDelete
  7. Semoga pakcik ieja cepat sembuh...

    selamat berpuasa utk ieja dan fmly...

    ReplyDelete
  8. semoga pakcik dalam keadaan baik dan selamat...amin

    ReplyDelete
  9. harap2 pak cik cepat sembuh dan sehat seperti sediakala...aamiin

    salam ramadhan dari bunda

    ReplyDelete
  10. smg pakcik cpt sembuh.. ameeennn

    ReplyDelete