Thursday, October 18, 2012

projek petang smlm..puding roti berinti

assalamualikum..
minggu bila ntah aku g umah kawan..masa aku datang tuh dia tgh wat puding roti ..apalagi aku pun jadilah tukang tgk..sambil2 tuh belajar la kan..hehhe

balik umah lps beberapa minggu tu aku teringat blk dan cuba lah buat..resipinya mmg senang je..tp aku ingat2 lupa..ye lah kang main taram je aku buat x jadi rasa membazir la plk kan..
layan je la pic2 ni ye..sambil tu sape yg teringin  blh la cuba..
ni kali kedua aku buat semalam..


bahan utk ditumis-aku guna inti kentang + daging kisar  je
gunakan rempah black pepper


disebabkan daging kisar cuma ckit aku campurkan sekali ayam kisar...belasah je janji sedap

paprika ni aku saja letak nak bg rasa spicy -cheese tu plk blh la pakai jenama apa pun


ni inti yg dah siap -ala sume org tahu nak buat inti kan..wat mcm inti karipap je

telur dipukul +sedikit garam kamudian masukkan fresh milk ni

rendamkan roti dlm susu+telur td sampai kembang


lencerkan dulu loyang ye..klu ada loyang yg boleh bkk tepi tu lg bgs..senangkan
ni lapisan pertama letak roti dulu

pastu lapiskan dgn inti tadi dan susun cheese kat atasnya..bubuh paprika
ltk lapisan roti blk dan seterusnya..aku wat dua lapisan je..tebal sgt lambat plk nak mskkan
pastikan lapisan roti last sekali supaya cheese x garing terbakar nnt

tadaaa..dah siap bakar-lbh sedap dimakan masa panas2..ala2 piza g2
nak sedap jgn garing2 sgt bakar..dlm sejam ok la


ni plk nak potong buat salad buah(requested dr lisa) tp x dan lah..


nak resipi ke??
macam bagus la plk kan..br aku perasan x de pic roti erk..aku guna jenama gardinia je

inti
1 labu bwg besar
3 ulas bwg putih
1 biji kentang (saiz besar)-potong mcm nak buat inti karipap
daging/ayam kisar-(nak senang)..sukatan ikut suka byk mana
aku agak2 je
1 peket perencah maggi black pepper-aku guna 3/4 je
sedikit garam..aku x letak serbuk perisa sbb black pepper tuh dah berperisa
nak tumis tu sume tahu la kan..^___^

bhn lain;
13-15 keping roti
3 bj telur
sedikit garam
paprika-ikut suka
cheese
cara2 blh ikut pic yg aku dah susun tu ye..

ada yg nak cuba ke??hurm  cubalah..



13 comments:

  1. uihh..macam lasagnia pun ada..cuma guna roti instead of pasta kan..

    ReplyDelete
  2. hamboii, sedap saj tengok ni. nak cuba lah. :D

    ReplyDelete
  3. sampai hatiiiiiii saya tengok entry ni waktu2 lunch ;c

    ReplyDelete
  4. sedapnya kak.. rasa lapo balik.. huhu..

    ReplyDelete
  5. sedap pulak buat macam tuh...
    ala-ala lasagna pula....

    ReplyDelete
  6. as salam..
    leh tahan jugak eh menu ni..terus terguda :)

    ReplyDelete
  7. menggigit bibir aku nengok gambo nih huhuhuuu

    ReplyDelete
  8. ni yg angah bawa balik hari tu kan? oh gini buatnya senang jerkan...ingat susah.
    sekali-sekala makan gini lagi sedap kalau hari2 nasi pun bosan juga budak2. dapat mama yg rajin mencuba macam2 best ler...

    ReplyDelete